Różne gatunki chwastów

Wśród chwastów wyróżniamy grupę jednoliściennych, do której należą wszystkie trawy, a więc rośliny wytwarzające tylko jeden liścień. Druga grupa obejmuje wszystkie pozostałe nazywane dwuliściennymi, bo tworzą dwa liścienie. W obu natomiast znajdziemy chwasty jednoroczne, dwuletnie i wieloletnie. Inny podział bierze pod uwagę chwasty trujące oraz te przydatne do spożycia przez wypasające się zwierzęta, a kolejny klasyfikuje je pod kątem miejsca występowania. Ruderalne to takie, które znajdziemy na ugorach, przy polnych drogach, na ścieżkach, przydrożnych rowach, na miedzach, wysypiskach, na skraju lasu i przy opuszczonych domostwach.

Rosną dziko i bardzo licznie się rozsiewają, zajmując coraz większe obszary. Należą do nich min. pokrzywa i łopian. Chwasty segetalne są roślinami towarzyszącymi konkretnym uprawom. Dla przykładu, miotła zbożowa i bylica pospolita bardzo chętnie goszczą w łanach pszenicy ozimej.

Do tej grupy należy też mak polny i chaber często spotykane w łanach zbóż. Rolnicy walczą z chwastami używając herbicydów, bo duże ilości chwastów trwałych zagrażają rozwojowi uprawianych roślin. Są wśród nich takie, które są żywicielami insektów roznoszących groźne choroby. Chwasty postrzegane są również jako rośliny lecznicze, doceniane przez zielarzy, którzy potrafią korzystać z ich dobrodziejstw. Coraz chętniej wprowadzamy je również do jadłospisu np.

miód z mniszka lekarskiego albo herbatę z pokrzywy, a miejsce po ukąszeniu przez komara przecieramy łodyżką nielubianego podagrycznika.