Uprawa pszenicy

Najpopularniejszym zbożem uprawianym w naszym kraju jest pszenica. Mimo tego, że jest bardzo wymagająca, jej uprawa zajmuje duże obszary. W rejonach, gdzie ziemie nie spełniają potrzebnych warunków, wprowadza się wysoką kulturę upraw, by doprowadzić do polepszenia jakości gleby. Kontrolowanie jej zasobności też jest bardzo istotne, ponieważ pozwala na uzupełnianie brakujących składników. Stosuje się również płodozmian, który poprawia ogólne warunki upraw.

Dla pszenicy istotna jest określona ilość wilgoci, dlatego najlepiej udaje się tam, gdzie są stałe i równomierne opady atmosferyczne. Przed posianiem ziaren pszenicy jesienią wskazane jest nawożenie gruntu, żeby była w nim zawarta dostateczna ilość najważniejszych pierwiastków. Na początku niezwykle ważny jest azot, tak bardzo potrzebny dla wzrostu oraz potas i fosfor. Bacznie trzeba też zwracać uwagę na wschodzące chwasty, które mogą zagrażać pszenicy i w dużej mierze wykorzystać zasobność gleby. Oprócz tego mogą zabierać zbożu wodę i światło, więc niezbędne jest wykonanie zabiegów herbicydowych, które je zlikwidują.

Trudnym chwastem jest np. miotła zbożowa o dużych możliwościach przezimowania. Należy ją wyeliminować już jesienią, by się nie wzmocniła. Na wiosnę z kolei trzeba się przyglądać szybko wschodzącym chwastom jednorocznym i zastosować opryskiwanie nalistne, żeby nie konkurowały z pszenicą. Likwidowanie chwastów służy również temu, by zapobiegać pojawianiu się groźnych chorób roznoszonych przez insekty i grzyby.